Tyskland: Tysk dataskyddsmyndighet begär information om Clearview AI:s behandling av biometriska uppgifter

Dataskyddsmyndigheten i Hamburg, Der Hamburgische Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit (“HmbBfDI”), har i ett pressmeddelande meddelat att myndigheten skickat en formell begäran till Clearview AI, Inc. Enligt begäran ska Clearview AI svara på ett antal frågor om företagets behandling av personuppgifter senast i mitten av september 2020.

Bakgrunden till HmbBfDI:s begäran det klagomål som skickats till myndigheten i februari 2020 avseende Clearview AI:s behandling av biometriska uppgifter för att sammanställa offentligt tillgängliga foton i sin app. Behandlingen av uppgifterna ska ha skett utan den registrerades samtycke.

HmbBfDI kräver nu svar på frågor om Clearview AI:s affärsmodell och omständigheterna kring klagomålet, frågor som företaget tidigare undvikit med motiveringen att dataskyddsförordningen (“GDPR”) inte är tillämplig då företaget är etablerat i USA. HmbBfDI anser dock att den territoriella räckvidden, med tanke på att företagets tjänster gäller för registrerade och kunder i EU, är tillämplig på Clearview AI enligt artikel 3.2 b i GDPR.

Om den begärda informationen inte tillhandahålls HmbBfDI varnade myndigheten att Clearview AI kommer åläggas en påföljd på 10 000 euro för varje enskild uppsättning av frågor (HmbBfDI har totalt ställt 17 uppsättningar av frågor).

Mer information

Källa: Pressmeddelande

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.