Search
Close this search box.

Sverige: IMY går över till klagomålsbaserad tillsyn vilket ska öka takten i beslutsfattandet

ComputerSweden rapporterar att Integritetsskyddsmyndigheten (“IMY”) lägger om myndighetens tillsynsarbete, från att arbeta med riskbaserad tillsyn där man granskar områden eller verksamheter där man misstänker att det kan finnas problem, till att i första hand ägna sig åt klagomålsbaserad tillsyn. Myndigheten arbetar också med att få upp takten i beslutsfattandet och har som målsättning att det ska gå mycket snabbare.

I IMY:s Integritetskyddsrapport för 2020 pekades 16 olika teknikområden ut som alla påverkar den personliga integriteten och där det sker en mycket snabb utveckling. Bland de områden som lyfts fram finns olika teknik för att samla in data som sensorer, röststyrning, internet of things, webbskrapning och biometri och om teknik för att bearbeta data som AI. Också teknik för att lagra och säkra data, exempelvis teknik för att återskapa raderad data, lokal databearbetning i form av edge computing, 5G och olika krypteringslösningar.

Enligt IMY är AI den enskilda teknik som är allra viktigast att ha koll på det ofta byggs ofta in felaktiga förutsättningar i modellerna. Även EU-kommissionen prioriterar frågan och har lämnat ett förslag till ny reglering (läs mer om detta här).

Mer information

Källa: ComputersSwedens artikel, IMY:s Integritetskyddsrapport 2020

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.