Österrike: NOYB lämnar in klagomål mot Wizz Air för att inte rätta passagerares personuppgifter

Organisationen noyb har lämnat in ett klagomål mot flygbolaget Wizz Air till den österrikiska dataskyddsmyndigheten Datenschutzbehörde (“DSB”) för brott mot artiklarna 5.1 (d), 12.2, 12.3 och 12.5 i dataskyddsförordningen (“GDPR”).

Efter att ha bytt efternamn och e-postadress, behövde en österrikisk passagerare uppdatera sina uppgifter som lagrats hos flygbolaget Wizz Air. Eftersom passageraren inte kunde göra detta själv skickade hon in en begäran om rättelse avseende sitt efternamn och e-postadress till Wizz Airs dataskyddsombud.

Över tre månader hade den registrerade fortfarande inte fått något svar. Hon skickade därför in en ny begäran om att ändra sitt efternamn med hjälp av Wizz Airs kontaktformulär. Kundtjänsten informerade då henne om att hon inte kunde ändra sitt efternamn online förutom vid äktenskap, utan att hon istället behöva ringa Wizz Air Call Center, ett samtal som kostar mer än 1 euro per minut. Först efter att den registrerade suttit i telefon i cirka 32 minuter, vilket innebar en kostnad på 35,67 euro, ändrade Wizz Air hennes efternamn, men inte hennes e-postadress.

Enligt artikel 12.5 i GDPR har kunderna rätt att kostnadsfritt korrigera sin information. Genom att tvinga kunder att ringa betalnummer för ändringar har Wizz Air, enligt noyb, misslyckats med att låta kunderna utöva sin rätt till rättelse. Enligt noyb är händelsen inte ett isolerat fall utan även andra kunder till Wizz Air har klagat på liknande problem.

Då Wizz Air visat en systematisk underlåtenhet att kostnadsfritt och utan onödigt dröjsmål hantera registrerades rätt att rätta personuppgifter, har noyb lämnat in ett klagomål till DSB.

Mer information

Källa: NOYB: klagomål

 

 

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.