Nederländerna: Stormarknad varnas för användning av ansiktsigenkänning

Den nederländska dataskyddsmyndigheten Autoriteit Persoonsgegevens (“AP”) har utfärdat den en varning mot en stormarknad för butikens användning av ansiktsigenkänning. Av varningen framgår att stormarknaden hävdat att de använt ansiktsigenkänning för att skydda butikens besökare och personal, och för att förhindra snatteri.

Enligt AP finns det två undantag från förbudet mot att använda biometriska uppgifter för att identifiera enskilda; när registrerade gett sitt uttryckliga samtycke till behandlingen eller när ansiktsigenkänning är nödvändig för identifiering eller utgör en säkerhetsåtgärd som ligger i allmänhetens intresse. AP betonar att varken denna stormarknad eller någon annan butik i Nederländerna bara ska använda ansiktsigenkänning, utan att användning av denna teknik i huvudsak är förbjuden.

Mer information

Källa: Pressmeddelande

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.