Sverige: Undantag från tillstånd för kamerabevakning i kollektivtrafiken

Från och med den 1 augusti 2020 kan aktörer i kollektivtrafiken i vissa fall slippa att ansöka om tillstånd för kamerabevakning, skriver Datainspektionen på sin webbplats. Undantaget gäller när bevakningen ska ske i brottsförebyggande syfte eller för att förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet eller olyckor.

Undantaget från kravet på tillstånd innebär inte att det automatiskt blir lagligt att bedriva kamerabevakning på en viss plats. För att få bevaka i syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra brott, krävs det i regel att den bevakade platsen är brottsutsatt.

Den aktör som ska bedriva bevakningen måste därför fortfarande göra de bedömningar som krävs innan det kan konstateras att kamerabevakningen är laglig. Om man vill bedriva kamerabevakning för något annat syfte, eller på någon annan plats än de som har räknats upp, så behöver tillstånd fortfarande sökas för detta. En otillåten kamerabevakning bli föremål för sanktionsavgifter.

Mer information

Källa: Vägledning

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.