Sverige: Myndigheter skickar ip-adresser till Google

Sveriges Radio Ekot rapporterar att besökare på drygt 80 webbplatser från svenska myndigheter får sina personuppgifter skickade till Google, trots att webbplatserna lovar sina besökare anonymitet. Dubbelt så många sajter skickar vidare uppgifterna utan att berätta om det. En av webbplatserna som skickat personuppgifter till Google utan att informera drivs av Åklagarmyndigheten, som nu har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). En annan av myndigheterna som förekommer i Ekots granskning är Försvarets materielverk (FMV).

Informationen som skickats till Google är en ip-adress, som EU-domstolen klassar som en personuppgift för att den i förlängningen kan användas för att identifiera enskilda personer. Frågan är känslig eftersom personuppgifterna kan komma att lagras i USA.

Enligt Google erbjuder företaget sina kunder möjligheten att anonymisera ip-adresser, och att det sker automatiskt för de som använder den senaste versionen av deras analystjänst. Trots detta har över 150 offentliga webbplatser skickat vidare ip-adresser utan att informera sina besökare. Ytterligare drygt 80 har lovat att användarna de ska få vara anonyma, men inte hållit det löftet. Totalt har Ekot granskat nära 500 webbplatser.

Ta del av SR Ekots artikel här.

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

06 OKT

Säkerhet för
icke-tekniker

Få en övergripande introduktion till säkerhet vid behandling av personuppgifter.

13 OKT

Privacy by Design
& Privacy by Default

Öka dina kunskaper om GDPR:s krav på inbyggt dataskydd och dataskydd som standard.

10 NOV

Artificiell intelligens & personuppgifter

Få en genomgång av de viktigaste reglerna för AI ur ett dataskyddsperspektiv.