Search
Close this search box.

Sverige: Ellevio har delat kunders personuppgifter med Facebook

SVT rapporterar att kunder som loggat in på det svenska elnätföretaget Ellevios sajt har fått sin information läckt till Meta som äger Facebook. Det kan bland annat handla om personuppgifter och uppgifter om fakturor. Ellevio har själva anmält bristen i hanteringen av personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Enligt Ellevio skedde dataöverföringen till Meta i cirka 10 månader under 2021 och 2022.

Läckan möjliggjordes av en så kallad Facebookpixel, en liten bit kod som kopplar samman en webbplats med företagets annonsering på Facebook och som Ellevio använde för att rikta information till specifika kunder via sina Facebook- och Instagramsidor. Enligt Ellevio har cookien samlat in och skickat mer information än de varit medvetna om.

Det ska handla om att kunder som har accepterat cookies på Ellevios sajt och sen loggat in på Mina sidor-delen automatiskt delat information om namn och e-postadress med Meta, men även uppgifter om fakturor som belopp, OCR-nummer och datum.

Enligt Ellevio behöver inte kunder som drabbats göra något. Bristerna är åtgärdade och ingen mer data överförs, skriver Ellevio i ett mejl som gått ut till alla kunder som kan ha påverkats.

Mer information

Källa: SVT:s artikel

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.