Sverige: Alternativa appen för Skolplattformen stoppas

Dagens Nyheter rapporterar att Stockholms stad blockerar alternativa appen till it-systemet Skolplattformen kommunen inte kan utesluta att appen kan vara olaglig. Appen, som en grupp föräldrar med bakgrund i it-branschen utvecklat har laddats hem tusentals gånger och fått höga betyg. Appen hämtar information från Skolplattformen och presenterar den i ett eget gränssnitt.

Förra veckan beslutade Stockholms stad att stänga en del av Skolplattformen som hanterar vårdnadshavares kontaktuppgifter, allt för att de inte ska kunna nås av den alternativa appen. Nu har Stockholms stad beslutat att blockera den alternativa appen helt.

Den centrala frågan är att personuppgifter hanteras i appen. Stockholms stad ser en risk med att appen hanterar känsliga uppgifter utan att avtal eller annat som krävs finns på plats. Appens skapare anser dock att appen är att likna vid en webbläsare som Chrome eller Firefox, som ju också används för att nå Skolplattformen via webben. Enligt Stockholms stad finns 2 000 personer i systemet som har skyddade personuppgifter.

Stockholms stad har tidigare haft problem med Skolplattformen, och bland annat bötfällts med 4 miljoner kronor av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) då it-systemet haft allvarliga brister (läs mer om detta här).

Lär Dagens Nyheters artikel här.

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

06 OKT

Säkerhet för
icke-tekniker

Få en övergripande introduktion till säkerhet vid behandling av personuppgifter.

13 OKT

Privacy by Design
& Privacy by Default

Öka dina kunskaper om GDPR:s krav på inbyggt dataskydd och dataskydd som standard.

10 NOV

Artificiell intelligens & personuppgifter

Få en genomgång av de viktigaste reglerna för AI ur ett dataskyddsperspektiv.