Sverige: Alternativa appen för Skolplattformen stoppas

Dagens Nyheter rapporterar att Stockholms stad blockerar alternativa appen till it-systemet Skolplattformen kommunen inte kan utesluta att appen kan vara olaglig. Appen, som en grupp föräldrar med bakgrund i it-branschen utvecklat har laddats hem tusentals gånger och fått höga betyg. Appen hämtar information från Skolplattformen och presenterar den i ett eget gränssnitt.

Förra veckan beslutade Stockholms stad att stänga en del av Skolplattformen som hanterar vårdnadshavares kontaktuppgifter, allt för att de inte ska kunna nås av den alternativa appen. Nu har Stockholms stad beslutat att blockera den alternativa appen helt.

Den centrala frågan är att personuppgifter hanteras i appen. Stockholms stad ser en risk med att appen hanterar känsliga uppgifter utan att avtal eller annat som krävs finns på plats. Appens skapare anser dock att appen är att likna vid en webbläsare som Chrome eller Firefox, som ju också används för att nå Skolplattformen via webben. Enligt Stockholms stad finns 2 000 personer i systemet som har skyddade personuppgifter.

Stockholms stad har tidigare haft problem med Skolplattformen, och bland annat bötfällts med 4 miljoner kronor av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) då it-systemet haft allvarliga brister (läs mer om detta här).

Mer information

Källa: Dagens Nyheters artikel

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

09 MAR

Introduktion till dataskyddsförordningen

Lär dig om grunderna i GDPR och vad som gäller vid behandling av personuppgifter.

16 MAR

Molntjänster och tredjelandsöverföringar

Få en genomgång av reglerna för tredjelandsöverföringar vid användning av molntjänster.

23 MAR

Konsekvensbedömning avseende dataskydd

Lär dig att göra en konsekvensbedömning avseende dataskydd i praktiken.