Frankrike: Fransk polis anklagas för olaglig användning av programvara för ansiktsigenkänning

Disclose rapporterar att den franska polisen använt en programvara från ett israeliskt företag, Briefcam, som gör det möjligt för dem att analysera kamerabevakningsbilder och använda ansiktsigenkänning. Programvaran köptes i hemlighet 2015 och har använts utan att Commission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL) informerats.

Polisens användning av Briefcam väcker allvarliga frågor om respekten för privatlivet och medborgerliga fri- och rättigheter. Programvaran kan spåra personer och fordon baserat på deras utseende, kön, ålder eller registreringsskylt. Den kan också identifiera ansikten och jämföra dem med en databas. Användning av ansiktsigenkänning är förbjuden i Frankrike utom i mycket specifika fall och under rättslig övervakning.

Briefcam används inte bara av den franska polisen utan även av andra säkerhetsorgan runt om i världen, bland annat i Israel, USA, Brasilien, Taiwan och Singapore. I Frankrike har mer än hundra städer utrustat sin kommunala polis med Briefcam, liksom nöjesparken Puy du Fou och nationalförsamlingen. Programvaran är en av de ledande på den franska marknaden.

Mer information

Källa: Artikel

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.