Search
Close this search box.

Frankrike: Flera franska medier blockerar OpenAI:s GPTBot på grund av oro för datainsamling

Ett antal franska medieföretag, inklusive Radio France och France24, har valt att blockera OpenAI:s GPTBot från att samla in företagens innehåll online rapporterar Euractiv. OpenAI, som är mest känt för att ha skapat ChatGPT, har lanserat GPTBot som extraherar offentligt tillgänglig data online för att förbättra ChatGPT:s noggrannhet. OpenAI har förklarat i en bloggpost att tillåta GPTBot att få tillgång till webbplatser kan förbättra AI-modellers noggrannhet och säkerhet. OpenAI har dock åtagit sig att filtrera ut källor med betalväggar, innehåll som bryter mot deras policy samt data som innehåller personligt identifierbar information.

De franska medieföretagen är oroade över den okompenserade användningen av företagens innehåll och möjliga felaktigheter i GPTBots svar. Vincent Fleury, direktör för digitala miljöer på France Médias Monde, betonar företagets investeringar i innehållsskapande och behovet av kompensation. Andra mediebolag, inklusive Les Échos, Le Monde och Le Figaro, har inlett förhandlingar med AI-företag som OpenAI och Google om användningen av data. Den europeiska dataskyddsstyrelsen (European Data Protection Board, EDPB) har bildat en arbetsgrupp för att adressera integritetsfrågor relaterade till AI-tillämpningar, och den franska dataskyddsmyndigheten Commission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL) har publicerat en handlingsplan om risker med AI.

OpenAI har tidigare stött på utmaningar, inklusive en tillfällig avstängning från den italienska dataskyddsmyndigheten Garante per la protezione dei dati personali (Garante). OpenAI återinförde dock ChatGPT i Italien med förbättrade integritetsåtgärder. Denna situation återspeglar pågående debatter om AI, dataskydd, innehållskompensation och regelefterlevnad.

Mer information

Källa: The Guardian

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.