Finland: Hackare hotar att sprida tusentals patientjournaler från privat psykoterapicenter

Både Svenska Yle och Dagens Nyheter rapporterar att det privata psykoterapicentret Vastaamo har utsatts för en hackerattack. Enligt hackaren handlar det om tiotusentals patientjournaler som hackaren hotar att lägga ut på darknet. Uppgifterna innehåller klienternas namn, adresser, personnummer och patientjournaler.

Bakom intrånget ligger en utpressare som kräver lösen på 40 bitcoin, motsvarande cirka 450 000 euro, för att sluta publicera klientmaterialet. Utpressaren har hotat med att publicera 100 patientjournaler per dag, om hens krav inte tillmötesgås. Vastaamo har hittills vägrat att betala lösen varför patientjournaler har börjat att publiceras på Tor-nätverket. Hittills har ca 200 journaler lagts ut och utpressaren hotar att lägga ut ännu fler.

På Vastaamo bekräftar man att företaget utsatts för utpressning. Vastaamo avslöjar dock inte hur många patientjournaler det handlar om totalt, men säger att patientjournaler som upprättats efter november 2018 inte påverkats. Utpressaren själv säger att hen har kommit över 40 000 journaler.

Händelsen är polisanmäld och finska polisen utreder fallet under rubriceringarna grovt dataintrång och grovt spridande av information som kränker privatlivet.

Ta del av Svenska Yles artikel här och Dagens Nyheters artiklar här och här.

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

06 OKT

Säkerhet för
icke-tekniker

Få en övergripande introduktion till säkerhet vid behandling av personuppgifter.

13 OKT

Privacy by Design
& Privacy by Default

Öka dina kunskaper om GDPR:s krav på inbyggt dataskydd och dataskydd som standard.

10 NOV

Artificiell intelligens & personuppgifter

Få en genomgång av de viktigaste reglerna för AI ur ett dataskyddsperspektiv.