Finland: Hackare hotar att sprida tusentals patientjournaler från privat psykoterapicenter

Både Svenska Yle  rapporterar att det privata psykoterapicentret Vastaamo har utsatts för en hackerattack. Enligt hackaren handlar det om tiotusentals patientjournaler som hackaren hotar att lägga ut på darknet. Uppgifterna innehåller klienternas namn, adresser, personnummer och patientjournaler.

Bakom intrånget ligger en utpressare som kräver lösen på 40 bitcoin, motsvarande cirka 450 000 euro, för att sluta publicera klientmaterialet. Utpressaren har hotat med att publicera 100 patientjournaler per dag, om hens krav inte tillmötesgås. Vastaamo har hittills vägrat att betala lösen varför patientjournaler har börjat att publiceras på Tor-nätverket. Hittills har ca 200 journaler lagts ut och utpressaren hotar att lägga ut ännu fler.

På Vastaamo bekräftar man att företaget utsatts för utpressning. Vastaamo avslöjar dock inte hur många patientjournaler det handlar om totalt, men säger att patientjournaler som upprättats efter november 2018 inte påverkats. Utpressaren själv säger att hen har kommit över 40 000 journaler.

Händelsen är polisanmäld och finska polisen utreder fallet under rubriceringarna grovt dataintrång och grovt spridande av information som kränker privatlivet.

Mer information

Källa: Svenska Yles artikel

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.