Danmark: Datatilsynet utreder om Pant-appen är förenlig med GDPR

Den danska dataskyddsmyndigheten Datatilsynet har inlett ett ärende mot Dansk Retursystem A/S för att klargöra om appen Pant för smartphones är förenlig med reglerna til dataskyddsförordningen (GDPR).

Av ärendet framgår att Dansk Retursystem tillhandahåller en app som kan användas för att ta emot pengar direkt till ditt konto. Enligt Datatilsynet försöker appen dock bland annat spåra användarens position, läsa en mängd information om enheten och interagera med användarens bank.

När man utvecklar en app måste man vara tydlig med exakt vilka uppgifter om användaren som behövs för att appen ska fungera. I det här fallet finns det enligt Datatilsynet tecken på att appen samlar in mycket mer information än vad den behöver för att skicka ett belopp till användarens konto. Datatilsynet har mot denna bakgrund kontaktat Dansk Retursystem för att ta reda på exakt vad appen gör och varför den gör det.

Datatilsynet har bett Dansk Retursystem om ett svar senast den 10 augusti 2022.

Mer information

Myndighet: Datatilsynet

Land: Danmark

Lagrum: N/A

Sanktionsavgift: N/A

Mottagare: Pant-appen

Beslutsnummer: 2022-431-0188

Beslutsdatum: 2022-07-06

Källa: Pressmeddelande, brev till Dansk Retursystem

 

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.