Danmark: Dagrofa får allvarlig kritik för att ha lämnat ut brottsuppgifter

Datatilsynet riktar allvarlig kritik mot Dagrofa ApS för att muntligen ha lämnat ut uppgifter om brottsliga handlingar utan rättslig grund.

Av beslutet framgår att matbutiken Dagrofa lämnat ut personuppgifter om en registrerad, inklusive brottsuppgifter, till den registrerades tidigare chef utan rättslig grund. Informationen rörde det faktum att den registrerade utestängts från Dagrofa de denne stulit varor från matbutiken. Informationen grundades på en genomgång av bevakningskameror i butiken.

Datatilsynet konstaterade att inspelningen som låg till grund för Dagrofas beslut att utestänga den registrerade inte var nödvändig för att skydda företagets berättigade intresse, varför denna information inte kunde lämnas ut i enlighet med § 8.4 i den danska dataskyddslagen.

Mer information

Myndighet: Datatilsynet

Land: Danmark

Lagrum: § 4 stk. 3 danska dataskyddslagen, GDPR,  § 8 stk. 4 danska dataskyddslagen

Sanktionsavgift: N/A

Mottagare: N/A

Beslutsnummer: 2023-832-0081

Beslutsdatum: 2023-09-25

Källa: Beslut

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.