Search
Close this search box.

Världen: Upphovsrättsskydd och framtida utmaningar för AI-genererad konst

The Guardian rapporterar att artificiell intelligens (AI) användning i konst har fått ett bakslag efter ett beslut att en prisbelönt bild inte kunde upphovsrättsskyddas eftersom den inte var tillräckligt gjord av människor.

Beslutet, som fattades av den amerikanska upphovsrättsmyndighetens granskningsnämnd, konstaterade att Théâtre d’Opéra Spatial, en AI-genererad bild som vann första pris på Colorados årliga konsttävling 2022, inte var berättigad till upphovsrättsskydd eftersom upphovsrättsskyddet utesluter verk som producerats av icke-mänskliga.

Konstnären Jason Allen hävdade att hans användning av den onlinebaserade AI-plattformen Midjourney gjorde att han kunde göra anspråk på upphovsrätten till bilden eftersom han skrev in en serie ledtrådar, justerade scenen, valde delar att fokusera på och bestämde tonen i bilden. Men nämnden ansåg att om alla ett verks traditionella element av författarskap producerades av en maskin, saknar verket mänskligt författarskap och myndigheten kommer inte att registrera det.

Beslutet kommer när författare, skådespelare, musiker och fotografer hävdar att AI hotar deras jobb och följer ett liknande beslut förra månaden i en amerikansk federal domstol som fastslog att en bild som skapats av ett AI-datorsystem som ägs av Stephen Thaler inte kunde upphovsrättsskyddas eftersom människor är en väsentlig del av ett giltigt upphovsrättsanspråk.

Domstolar hänvisar nu rutinmässigt till krav på mänskligt författarskap enligt upphovsrättslagen, inklusive att avvisa Kristina Kashtanovas upphovsrättsanspråk för Zarya of the Dawn, en bok författad av “icke-mänskliga andliga varelser”. Det beslutet noterade att det är inte gudomliga varelsers skapelser som upphovsrätten är avsedd att skydda.

Rättspraxis i frågan omfattar nu också avvisandet av ett upphovsrättsmål som väckts på uppdrag av en selfie-taggande apa. Men i Thaler-fallet erkände domare Beryl Howell att mänskligheten är på väg mot nya gränser i upphovsrätten där konstnärer kommer att använda AI som ett verktyg för att skapa nytt arbete.

Mer information

Källa: The Guardian

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.