Search
Close this search box.

Tyskland: Dataskyddsmyndighet varnar för webbläsarinställningar som tillåter olagliga dataöverföringar

Der Hessische Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit (HBDI) har publicerat ett uttalande där ansvariga verksamheter varnas för att kontrollera inställningarna i de webbläsare de använder för att se om uppgifter oavsiktligt överförs till tillverkare av webbläsare.

Enligt HBDI kan särskilt vissa webbläsare innehålla molnbaserade funktioner för att hjälpa användarna att använda internet på ett bekvämt sätt, till exempel genom att erbjuda “förbättrat” eller “intelligent” skrivstöd för användarinmatning, funktioner som, om de är aktiva i webbläsaren, kan innebära att all användarinmatning generellt sett överförs till webbläsartillverkarens server utan rättslig grund.

I detta avseende noterar HBDI att myndigheten känner till konkreta fall där sådana funktioner hade aktiverats i en webbläsare i samband med en uppdatering, vilket ledde till att personuppgifter överfördes till webbläsartillverkarna.

HBDI rekommenderar därför att ansvariga verksamheter i Hessen kontrollerar inställningarna i de webbläsare de använder och vid behov gör justeringar för att säkerställa att reglerna för dataskydd följs. HBDI påpekade också att ansvariga verksamheter som befarar att IT-säkerheten äventyras om man aktiverar intelligent skrivstöd i webbläsare kan kontakta de lokala kontaktpersonerna för informationssäkerhet och/eller respektive IT-specialister på plats.

Mer information

Källa: Pressmeddelande

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.