Search
Close this search box.

Världen: Ideell organisation certifierar AI-modeller som tränats utan att bryta mot upphovsrätten

Företag som tar fram verktyg med hjälp av generativa AI sägs ofta träna sina AI-modeller med skrapade data. Enligt flera stämningsansökningar kan ett sådant tillvägagångssätt innebära ett storskalig upphovsrättsintrång.

Men alla AI-företag är inte likadana. Den ideella organisationen Fairly Trained vill rikta mer uppmärksamhet mot AI-företag som hämtat in tillstånd för att använda upphovsrättsskyddade träningsdata. Fairly Trained vill uppnå detta genom att certifiera företag som på förhand hämtar in tillstånd för att träna sina AI-modeller med upphovsrättsskyddat material. Organisationen har nyligen utfärdat sina första certifieringar till nio AI-företag som tar fram generativa AI-verktyg inom bild-, musik- och röstgenerering.

Fairly Trained säger att de inte certifierar företag som förlitar sig på den så kallade fair use doktrinen (som tillämpas i USA och UK) för att träna sina AI-modeller. Det är bland annat denna doktrin som är föremål för prövning i ett flertal pågående domstolsprocesser om AI företags påstådda upphovsrättsintrång som bland annat processen New York Times driver mot företaget OpenAI.

Mer information

Källa: Fairly Trained

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.