Search
Close this search box.

Världen: Deepfakes skapade av generativ AI kan få katastrofala konsekvenser för demokratiska val

Oupptäckbara deepfakes skapade av generativ AI kan få katastrofala konsekvenser för demokratiska val, enligt experter som intervjuats av Financial Times. Enligt artikeln håller ett desinformationskrig på att bryta ut, som drivs på av generativa AI-verktyg som ChatGPT och Midjourney. Det har aldrig varit billigare och enklare att manipulera media, tack vare dessa verktyg. Samtidigt blir det allt svårare att upptäcka media som skapats av generativ AI.

Myndigheter i flera länder har varnat för att AI-botar påverkar val. Oroliga lagstiftare föreslår AI-lagar med förbud mot deepfake, en långsam och omständlig process. Det kommer dock att ta flera år innan dessa lagar kommer att verkställas. Sociala medieföretag pressas att göra mer för att bekämpa felaktig information. Men det verkar inte hjälpa.

Nu är experter oroliga för att desinformationskampanjer på nätet kommer att leda till kaos i valen och att människor kommer att sluta lita på medierna.

Mer information

Källa: Financial Times

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.