Världen: ChatGPT-tillverkaren OpenAI stäms för hur bolaget använt människors data

The Washington Post rapporterar att en advokatbyrå i Kalifornien har inlett en grupptalan mot OpenAI och hävdar att företaget, som skapat den populära chatboten ChatGPT, kränkt upphovsrätten och integriteten hos människor när företaget använt data som skrapats från internet för att träna sin språkmodell.

Stämningen syftar till att testa en ny juridisk teori, att OpenAI kränkt rättigheterna för miljontals internetanvändare när de använt deras kommentarer på sociala medier, blogginlägg, Wikipedia-artiklar och familjerecept. Människorna som skrivit dessa ord har dock aldrig godkänt att företag som OpenAI använder data för egen vinning.

OpenAI delar i dagsläget inte med sig av vilken typ av data som har använts i den senaste modellen, GPT4, men tidigare versioner av tekniken har visat sig kunna tillgodogöra Wikipedia-sidor, nyhetsartiklar och kommentarer i sociala medier. Chatbots från Google och andra företag har använt liknande datakällor.

Den nya grupptalan mot OpenAI, som lämnats in till federal domstol i Kalifornien, går längre i sina anklagelser och hävdar att företaget inte är tillräckligt transparent gentemot personer som registrerar sig för att använda dess verktyg om att de data de lägger in i modellen kan användas för att träna nya produkter som företaget kommer att tjäna pengar på, till exempel dess Plugins-verktyg.

Man hävdar också att OpenAI inte gör tillräckligt för att se till att barn under 13 år inte använder verktygen, något som andra teknikföretag som Facebook och YouTube har anklagats för under årens lopp.

Mer information

Källa: Artikel

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

14 MAR

NIS 2-direktivet – Cybersäkerhet i praktiken

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.

11 APR

Introduktion till Cyber Resilience Act

En genomgång av Cyber Resilience Act och hur du kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt.