Search
Close this search box.

Storbritanien: TikTok bötfälls med 12,7 miljoner pund för att ha behandlat barns uppgifter utan föräldrarnas samtycke

The Information Commissioner’s Office (ICO) har bötfällt TikTok Information Technologies UK med 12 700 000 pund för missbruk av uppgifter om barn.

Av beslutet framgår att ICO inlett en utredning mot TikTok för att undersöka eventuell behandling av barns uppgifter utan föräldrarnas samtycke. Undersökningarna visade att TikTok tillåtit över 1 miljon brittiska barn under 13 år att använda företagets plattform under 2020, i strid med sina egna användarvillkor. ICO konstaterade också att personuppgifter som tillhörde dessa barn användes utan föräldrarnas samtycke och att TikTok inte gjorde tillräckligt för att införa en mekanism för ålderskontroll eller för att ta bort de minderåriga barnen från plattformen. Dessutom underlät TikTok att ge sina användare korrekt information om hur deras uppgifter samlades in och behandlades.

Enligt ICO måste personuppgiftsansvariga som erbjuder informationssamhällets tjänster till barn under 13 år inhämta samtycke från deras föräldrar eller vårdnadshavare. ICO ansåg att TikTok inte gjorde detta mellan maj 2018 och juli 2020, trots att företaget borde ha varit medvetna om att barn under 13 år använde företagets plattform.

Dessutom konstaterade ICO att TikTok misslyckats med att på ett lättförståeligt sätt ge sina användare korrekt information om hur deras uppgifter samlades in, användes och delades. Enligt ICO såg TikTok inte till att personuppgifter som tillhörde dess brittiska användare behandlades på ett lagligt, rättvist och öppet sätt.

Av dessa skäl konstaterade ICO att flera artiklar i den brittiska dataskyddsförordningen överträtts och bötfällde TikTok böter med 12 700 000 pund, med hänsyn till de allvarliga konsekvenserna för dess användare.

Mer information

Källa: Pressmeddelande

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

07 MAR

AI – Introduktion till artificiell intelligens

Kursen ger dig de rättsliga förutsättningarna för utveckling, upphandling och användning av AI.

14 MAR

Cybersäkerhet - Introduktion till NIS2-direktviet

En genomgång av de viktigaste reglerna i NIS2-direktivet och kompletterande svensk lagstiftning.

21 MAR

AI - Introduktion till AI-förordningen

En genomgång av de viktigaste reglerna i den nya AI-förordningen och hur du kan använda AI-system på ett lagenligt sätt.