Norge: Dragefossen AS bötfälls med 150 000 norska kronor för olaglig kamerabevakning

Den norska dataskyddsmyndigheten Datatilsynet har beslutat att bötfälla Dragefossen AS med 150 000 norska kronor då företaget kamerabevakat Rognan centrum och sänt inspelningarna direkt på internet utan rättslig grund. Enligt Datatilsynet strider kamerabevakningen mot artiklarna 5.1 och 6.1 i dataskyddsförordningen (“GDPR”).

Av beslutet framgår att Dragefossen haft en webbkamera med panoramavy ovanpå kontorsbyggnaden i centrum av Rognan. Webbkameran sände live på Youtube och företagets webbplats. Tills Datatilsynet kontaktade företaget var det också möjligt att spola tillbaka upp till 12 timmar i livesändningen. Området som fångades av bevakningskameran var bland annat en allmän väg, parkering och ingång till två livsmedelsbutiker, ett apotek, en spritaffär, en lokal bank, rådhuset och ett antal andra byggnader.

På grund av bildkvaliteten och avståndet från bevakningskameran var det inte möjligt att se detaljer i ansiktet eller läsa registreringsnummer på bilar. Bildkvaliteten var ändå tillräckligt bra för att kunna identifiera vilken typ av bil individer körde, vilken typ av kläder de hade på sig, hårfärg och andra personliga detaljer eller egenskaper. Detta var enligt Datatilsynet tillräckligt för att personer som tittade på livesändningen skulle kunna identifiera och följa anställda, kollegor, vänner, familj, flickvänner eller andra bekanta.

I beslutet betonar Datatilsynet att den olagliga kamerabevakningen påverkat ett betydande antal personal och att många har övervakats upprepade gånger, vissa dagligen. De som övervakats, har varit på väg till och från jobbet, varit tvungna att köpa mat, medicin eller alkohol eller stannat i det aktuella området av andra skäl. Enligt Datatilsynet är detta aktiviteter där de registrerade inte kan förvänta sig att övervakas och ännu mindre att webbkameran sände live på internet. Dragefossen har inte heller haft någon koppling till varken de registrerade eller de aktiviteter som bevakades.

Företaget har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Du kan läsa pressmeddelandet här och beslutet här, båda endast tillgängliga på norska.

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

06 OKT

Säkerhet för
icke-tekniker

Få en övergripande introduktion till säkerhet vid behandling av personuppgifter.

13 OKT

Privacy by Design
& Privacy by Default

Öka dina kunskaper om GDPR:s krav på inbyggt dataskydd och dataskydd som standard.

10 NOV

Artificiell intelligens & personuppgifter

Få en genomgång av de viktigaste reglerna för AI ur ett dataskyddsperspektiv.