Förvaltningsrätten styr förutsättningarna för såväl myndighetsutövning som vad den enskilde kan kräva vid myndighetskontakter. Den styr också hur ett ärende ska inledas, handläggas och avslutas utifrån krav på maximal effektivitet och maximal rättssäkerhet. Den första juli 2018 trädde en ny förvaltningslag ikraft som syftar till att ytterligare stärka enskildas rättssäkerhet. Därutöver finns det en uppsjö av andra lagar som du som jobbar inom offentlig förvaltning måste känna till och följa i ditt dagliga arbete.
Kursen erbjuder dig en grundlig genomgång av reglerna i förvaltningslagen och tillhörande regelverk. Kursen behandlar främst de allmänna reglerna för handläggning av ärenden och beslutsfattande och de nyheter som den nya förvaltningslagen innebär. Kursen innehåller såväl föreläsningsinslag som praktiska moment där kursdeltagarna ska arbeta med och lösa frågor som rör allmän förvaltningsrätt.
Kursen ges online i realtid och passar dig som vill kunna studera flexibelt, på distans och ha möjlighet att arbeta parallellt med studierna. Genom att delta på distans får du tillgång till ett heltäckande kurspaket utan att behöva lägga tid och pengar på resor och övernattningar.
Kursen riktar sig främst till handläggare, jurister och andra tjänstemän som arbetar inom offentlig förvaltning. Kursen passar både för dig som är ny som handläggare i offentlig förvaltning och för dig som behöver uppdatera dina kunskaper.
Kursinnehåll
Under kursen går vi igenom de viktigaste reglerna i förvaltningslagen och ger en översikt av rättssystemet och de regler som berör myndighetsutövning. Du får kunskap om bland annat hur ett ärende kommer in till en myndighet, hur ett ärende ska handläggas, kommunikation med enskilda, dokumentation samt beslut och överklagande. Under kursen tar vi också upp fallstudier, vägledande rättsavgöranden och konkreta tips på hur du kan agera i olika handläggningssituationer.
Efter kursen kan du besvara frågor som:
- Vad är god myndighetsutövning?
- Vilka krav ställs på myndigheter och tjänstemän?
- Vilka roller har JK och JO?
- Vilka är regeringsformens krav på myndigheternas ärendehantering?
- Vad är skillnaden mellan förvaltningslagen och förvaltningsprocesslagen?
- Vilka förvaltningsrättsliga principer gäller enligt förvaltningslagen?
- Vad innebär begreppen legalitet, objektivitet och proportionalitet?
- Vad händer när någon inleder ett ärende?
- Vilka regler gäller när du ska bereda ett ärende?
- Hur utreder du ett ärende effektivt?
- Vilka regler gäller för kommunikation och dokumentation under ärendets gång?
- Vad gäller när du ska fatta beslut?
- Vad innebär utrednings- och motiveringsplikten?
- Vad händer när det blir fel?
- Vilket ansvar har en tjänsteman?
- Vad gäller vid rättelse och ändring av beslut?
- Vad är skillnaden mellan omprövning och överklagande?
- Hur gör parter som är missnöjda med en myndighets beslut?