Cybersäkerhet blir allt viktigare. Konsumenter, företag och myndigheter drabbas allt oftare av cyberattacker där angripare utnyttjar sårbarheter i uppkopplade produkter och leveranskedjor. Konsekvenserna av en cyberattack kan vara förödande för de som drabbas.
EU-kommissionen har tagit fram ett förslag till en ny lag som reglerar cybersäkerhet för produkter med digitala element, Cyber Resilience Act (Cyberresiliensakten). Lagen kommer att gälla för ett stort antal produkter med digitala element av olika slag som exempelvis uppkopplade bilar, mikroprocessorer och webbläsare. Därutöver planeras lagen gälla under hela produkternas livscykel.
Cyber Resilience Act ställer höga krav cybersäkerhet som kan göra det svårare att utveckla, tillverka och sälja produkter med digitala element. Detta innebär att både tillverkare och säljare av produkter med digitala element kommer att påverkas. Kraven förväntas leda till högre kostnader och regelbrott kan leda till omfattande administrativa sanktionsavgifter.
Kursen ger dig en genomgång av de viktigaste reglerna i Cyber Resilience Act och ökar din kunskap om hur din organisation kan tillverka, distribuera och sälja produkter med digitala element på ett lagenligt sätt. Vi diskuterar regelverket ur ett praktiskt perspektiv för att ge dig den kunskap du behöver för att vara förberedd för framtida utvecklingar på området och fatta välinformerade beslut. Du får också lära dig om viktiga begrepp som exempelvis cybersäkerhet, produkter med digitala element och bedömning av överensstämmelse.
Kursen riktar sig till alla som vill ha en bättre förståelse av förslaget till den nya Cyber Resilience Act, oavsett om ni arbetar inom privat eller offentlig sektor. Genom att delta i kursen får du goda kunskaper i ämnet samt tips och råd på konkreta åtgärder du kan vidta i din organisation för att möta lagens krav i praktiken.
Om du går kursen innan Cyber Resilience Act formellt antagits har du möjlighet att gå den igen utan extra kostnad efter att förordningen antagits.
Kursinnehåll
Under kursen går vi igenom de viktigaste reglerna i Cyber Resilience Act. Vi tar också upp praktiska exempel och aktuella vägledningar på området.
Efter kursen kan du besvara frågor som:
- Vad är cybersäkerhet?
- Vad är produkter med digitala element?
- Vad är kritiska produkter med digitala element?
- Vilka krav ställer Cyber Resilience Act produkter med digitala element?
- Vilka cybersäkerhetskrav ställs på tillverkare och säljare av produkter med digitala element?
- Vilka transparenskrav ställer Cyber Resilience Act på tillverkare och säljare av produkter med digitala element?
- Vilka rapporteringskrav ställs på tillverkare och säljare av produkter med digitala element?
- Vad är en bedömning av överensstämmelse?
- När och hur måste en bedömning av överensstämmelse genomföras?
- Hur påverkas kraven av vilken kategori en produkt med digitala element tillhör?
- Hur regleras tillsyn av Cyber Resilience Act?
- Hur regleras administrativa sanktionsavgifter i Cyber Resilience Act?
- Vilka konsekvenser kommer Cyber Resilience Act ha för aktörer som omfattas?
- Vad är tidsperspektivet för Cyber Resilience Act?
- Hur samspelar Cyber Resilience Act med NIS 2-direktivet, AI-förordningen och annan lagstiftning på området cybersäkerhet?