Danmark: Danske Shoppingcentre bötfälls med 350 000 danska kronor för kamerabevakning av toalettutrymme

Datatilsynet har polisanmält Danske Shoppingcenter P/S för att inte ha begränsat kamerabevakningen av minst ett toalettutrymme i köpcentret City2 tillräckligt mycket. Datatilsynet rekommenderar ett bötesbelopp på 350 000 danska kronor.

I samband med ett klagomål fick Datatilsynet kännedom om att kamerabevakning installerats i flera toalettutrymmen i köpcentret City2. Danske Shoppingcenter förklarade för Datatilsynet att det funnits problem med vandalism på toaletterna och att Danske Shoppingcenter därför installerat kamerabevakning för att förhindra vandalism och stöld och för att garantera säkerheten för kunderna.

Danske Shoppingcenter införde en teknisk lösning med en svart markering på kameran över den plats där en urinal installerats på en av herrtoaletterna. Enligt Datatilsynet var den svarta markeringen på kameran dock inte tillräcklig för att säkerställa att gästerna inte filmades när de använde urinoaren och stred mot mot principen om uppgiftsminimering enligt artikel 5.1 (c) dataskyddsförordningen (GDPR).

Enligt Datatilsynet är det en grundläggande princip i förordningen att inga fler personuppgifter får behandlas än nödvändigt. I det här fallet handlar det enligt Datatilsynet om en mycket privat situation där få människor skulle förvänta sig att bli filmade. Det är därför Datatilsynet anser att det bör leda till böter.

Vid bedömningen av om böter bör utdömas har Datatilsynet bland annat tagit hänsyn till att det föreligger en överträdelse av de grundläggande principerna i förordningen om behandling av personuppgifter, att ett potentiellt mycket stort antal personer övervakas, att övervakningen har skett under en lång tidsperiod och att användningen av en urinoar är en mycket privat situation.

Mer information

Källa: Pressmeddelande

Relaterade nyheter

Områden

I fokus

Länder

Taggar

Populära kurser

Expertis

Gå kurs med oss

30 MAR

Introduktion till AI-förordningen

Få en genomgång av de viktigaste reglerna i nya AI-förordningen och hur AI-system kan användas på ett lagenligt sätt.

20 APR

Privacy by Design & Privacy by Default

En genomgång av de viktigaste åtgärderna för inbyggt dataskydd och dataskydd som standard.

27 APR

Informationssäkerhet & personuppgifter

Få en övergripande introduktion till informationssäkerhet vid behandling av personuppgifter.